Natuur
De gemeente heeft een enorme rijkdom aan groen en landschappelijke variatie. Beiden bieden veel mogelijkheden om het veranderende klimaat het hoofd te bieden en een bijdrage te leveren aan de beperking van CO2 uitstoot en stikstof depositie.
Bomen maken een essentieel onderdeel uit van het tegengaan van verdroging van de aarde en hitte stress in de zomer en het wegspoelen van grond bij hevige regenval; daarnaast zijn het CO2 verwerkers en helpen zo de CO2 uitstoot te verminderen. Het is dus van groot belang de bomen in de kernen zorgvuldig te beheren en de aanplant van nieuwe bomen krachtig ter hand te nemen. GroenLinks heeft actief bijgedragen aan een ambitieus groenbeleidsplan, dat in december 2021 is vastgesteld. In de openbare ruimte willen we bermen stimuleren met een variatie aan inheemse planten en een terughoudend maaibeleid. Dit natuurlijke proces is minder aantrekkelijk voor het oog maar voor plantengroei en insecten toename wel een basisvoorwaarde. En juist daarom zijn we overtuigd van het belang van bermen met inheemse planten! Om wateroverlast tegen te gaan willen we met de stichting Steenbreek interactieve programma’s met inwoners opzetten om het bewustzijn voor het belang van vergroening in particuliere tuinen te vergroten.
Voor het groene buitengebied vindt GroenLinks dat grootschalige kap van dennenbomen niet past. Wat GroenLinks voorstaat is zorgvuldigheid. Dat betekent voor de Schoorlse bossen dat we na het kappen van het Dr Van Steijnbos niet de geplande twee jaar nemen om te bezien of de kap vergroting van de biodiversiteit heeft opgeleverd voordat er verder wordt gegaan met de kap. Dat is veel te kort om resultaten te zien. GroenLinks wil 8 tot 10 jaar de tijd nemen om te kijken wat er gebeurt en of het gewenste resultaat wel bereikt wordt. Het uitdunnen van dennenbos en de aanplant van loofbomen zullen wij stimuleren.
In de duinzoom, van de Herenweg tot en met de Heereweg, bevindt zich het overloopgebied van duinbos naar polder. Met de toegenomen druk van woningbouw verdwijnen er veel bomen, en staan duinrellen en hagen onder druk. GroenLinks wil dit gebied beter beschermen zodat dit bijzondere overloopgebied behouden blijft en zo mogelijk versterkt wordt. Wij willen ook oude drooggevallen duinrellen weer operationeel maken om zo nieuw leven toe te voegen aan het oppervlaktewater in de binnenduinrand. Hiermee dragen we ook een steentje bij aan het voorkomen van onderlopende moestuinen in de duinen bij Egmond. Tot slot wil GroenLinks stimuleringsmaatregelen nemen voor boeren zodat weidevogel populaties weer terugkomen in het voorjaar. Als gemeente kunnen we daaraan bijdragen door meer waterrijke gebieden te creëren.
Actiepunten
- Hogere kwaliteit bomenbeheer in de kernen en vergroting van het bomenareaal met 2% per jaar tot 2032.
- Geen grootschalige kap van de Schoorlse bossen, maar maatwerk bosbeheer
- Strengere regels voor nieuw- en verbouw van woningen in de duinzoom ten bate van de bestaande diversiteit aan bomen, hagen en fauna in en rondom de duinzoom
- Bermen met inheemse plantengroei
- Stimulering van insectenpopulatie (in het bijzonder van vlinders en bijen)
- Vergroening van tuinen en 25% openbaar groen in nieuwbouwwijken en straten
- Meer wadi’s, opvangbekkens water en herstel duinrellen
- Open cultuurhistorisch polderlandschap en oude bedijkingslandschap herkenbaar houden en behouden, voor mens en weidevogels.
- Aandacht voor behoud zeedorpenlandschap -lankies- in de duinen