Landbouw

Het buitengebied is van grote schoonheid met een diversiteit aan natuur, landschappen en biedt uiteraard ook ruimte aan economische activiteiten. De natuurkwaliteit in onze regio staat echter onder druk met als risico dat we soorten en ecosystemen verliezen die van oudsher bij onze regio horen en ons landschap bepalen. De bedreigingen zijn ruimtelijke claims, klimaatverandering, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en het inrichten van percelen voor optimaal agrarisch gebruik. En natuurlijk de stikstofproblematiek: gezien het grote aandeel Natura 2000 in onze gemeente is stikstof aanpakken een uitdaging.

De landbouwsector in onze gemeente kent twee belangrijke takken; melkveehouderij en de bollenteelt. Het is grondgebonden landbouw die in potentie kan bijdragen aan meer landschappelijke kwaliteit en versterking van de biodiversiteit. In de voedselvisie van de provincie Noord-Holland, vastgesteld in februari 2021, is als doel gesteld dat in 2030 alle grondgebonden landbouw natuur-inclusief is. Dit is tevens vastgelegd in de provinciale omgevingsvisie. Het is voor GroenLinks echter belangrijk agrarische ondernemers een toekomstperspectief te bieden en de continuïteit van bedrijven te waarborgen.

Wat GroenLinks betreft blijft de landbouwsector in de gemeente Bergen grondgebonden en maken bedrijven de komende jaren de omslag naar een (meer) natuur-inclusieve landbouw waarbij een gezond verdienmodel randvoorwaarde is. In de binnenduinrand bieden biologische bedrijven mogelijkheden om landbouw als groene buffer te gebruiken. Voor rundveebedrijven bestaan inmiddels goede voorbeelden waarbij ondernemers die boeren volgens natuur-inclusieve landbouwprincipes een economisch robuust bedrijf hebben opgebouwd. Voor de intensieve bollenteelt is het door sterke afhankelijkheid van export en het gebruik van chemische middelen moeilijker om natuur-inclusief te werken, maar ook daar zullen stappen gezet worden.

Het GroenLinks-beleid past in de beleidsdoelen van de provincie. We verwachten dan ook gebruik te kunnen maken van nieuwe- en bestaande beleidsgelden. Veel gebeurt er al vanuit de verschillende sectorale invalshoeken (water, natuur, landbouw, recreatie) maar in het buitengebied van onze gemeente komt het samen. Voor het maken van plannen voor de gebiedsaanpak moeten alle belanghebbenden betrokken worden: de landbouwsector, het waterschap, natuurorganisaties en de recreatieve sector.

Actiepunten:

  • Geen vermindering van het aantal ondernemers waarbij landbouw een hoofdtak is
  • Geen verrommeling buitengebied door landbouwtakken die niet passen in het landschap, grote gebouwen vergen of doordat boeren wegtrekken
  • Mogelijkheden voor nieuwe biologische initiatieven creëren
  • Gebiedsaanpak binnenduinrand opstellen om landschapswaarden te vergroten
  • Financiële vergoeding voor het verminderen van stikstofuitstoot door het aanpassen van de bedrijfsvoering
  • Subsidie voor natuur-inclusieve maatregelen
  • Stimuleringsproject lokale keten
  • Historische dijken, droogmakerijen en duinrellen in ere brengen en in ere houden