Kunst en cultuur

De gemeente Bergen staat van oudsher in brede kringen bekend als ‘kunstenaarsdorp’. Al sinds begin twintigste eeuw vestigen zich kunstenaars in het dorp en haar omgeving. De gemeente Bergen is echter ook in trek bij kapitaalkrachtige bewoners en daarmee verworden tot een van de duurste gemeentes van Nederland. Dit heeft tot gevolg dat onroerend goed onbetaalbaar is; ook voor beginnende- en onafhankelijke kunstenaars. Huisvesting, werkplaatsen en ateliers zijn steeds moeilijker te vinden. Hoewel er nog veel kunstenaars in de gemeente wonen en werken, is hun diversiteit afgenomen. Dit roept vragen op over de aanspraak die Bergen maakt op de titel ‘kunstenaarsdorp’. Betreft dit het rijke verleden? Of vertelt het iets over het heden en de toekomst.

Cultuur- en kunstbeleid is bij uitstek een middel waarmee de gemeente de eigen identiteit van de lokale gemeenschap tot uitdrukking kan laten komen en versterken door culturele initiatieven te stimuleren en honoreren. GroenLinks vindt dat uitingen van kunst en cultuur niet alleen bijdragen aan het welzijn van bewoners, maar ook een economische factor van belang zijn. Van een kwalitatief sterk gemeentelijk kunstklimaat is sprake wanneer Bergen spraakmakende kunstenaars aantrekt die onafhankelijk kunnen werken in betaalbare ateliers of werkplaatsen.

In grote lijnen kan de gemeente vier voorzieningen voor kunst en cultuur ondersteunen: openbare voorzieningen zoals bibliotheken en muziekonderwijs, culturele organisaties zoals musea, educatieve instellingen en evenementen zoals festivals en podiumkunsten en door faciliteiten aan individuele kunstenaars te bieden zoals een gericht vestigingsbeleid en een toegankelijk makersloket.

Actiepunten

  • Inzetten op een groter aantal en bredere diversiteit aan kunstenaars
  • Ruimte creëren voor jongere en onafhankelijke kunstenaars. Voorbeelden zijn voormalige scholen en andere gemeentelijk onroerend goed in de diverse dorpskernen van de gemeente.
  • Werk maken van een basisinkomen-pilot
  • Steunen van bestaande en nieuwe publiek toegankelijke instellingen en evenementen zodat bewoners en bezoekers meer toegang hebben tot onafhankelijke vormen van kunst
  • Beurzen beschikbaar stellen, of een campagne opzetten voor sponsoring, kunstenaars-in-residentie beurzen.
  • Stimuleren van wandelingen/excursies voor verschillende leeftijdsgroepen; open dagen; evenementen en andere laagdrempelige openbare activiteiten die het rijke culturele verleden van de gemeente onder de aandacht blijven houden.