Energietransitie
Op naar een CO2 vrij 2040!
GroenLinks wil dat energietransitie en energiebesparing voor iedereen bereikbaar is. Daarom zetten we in op een goed gevuld duurzaamheidsgemeentefonds, zodat de gemeente veel inwoners een lening kan aanbieden tegen een lage rente en met een lange looptijd voor het isoleren van hun woning, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Voldoende kapitaal is immers een belangrijke eerste voorwaarde.
Niet iedereen weet de weg naar energiebesparende en duurzame maatregelen. Daarvoor zetten we in op keukentafelgesprekken tussen experts en inwoners. Met behulp van praktische adviezen en een financiële doorrekening kunnen inwoners weloverwogen keuzes maken voor betaalbare maatregelen. Geen energie armoede in onze gemeente!
Duurzame energie-opwekking
In de gemeente Bergen is er gelukkig een grote groep inwoners actief op het gebied van de energietransitie. De burgerenergie coöperatie BergenEnergie is daar het meest aansprekende voorbeeld van. Er zijn twee zonneweides gerealiseerd in acht jaar tijd. Dat is een begin. Maar als we als gemeente Bergen de doelen uit het Klimaatakkoord serieus nemen dan moeten we nog een stevig tandje bijzetten vindt GroenLinks. En dat kan!
We kunnen veel bereiken door inwoners op de juiste manier te betrekken bij het ontwikkelen van zonnepanelen collectieven op daken en op land. We moedigen burgerinitiatieven aan en ondersteunen ontwikkelprocessen. Als GroenLinks vinden we het belangrijk dat minimaal 51% van elk zonne- of windproject in de gemeente Bergen in handen is van inwoners. Op die manier kunnen inwoners meeprofiteren van de opbrengst en kunnen we de energietransitie aantrekkelijk maken voor grote groepen mensen.
Actiepunten
- Inwoners worden gestimuleerd om duurzame energie op te wekken
- Energie besparen is voor iedereen te betalen door (gebouw gebonden) duurzaamheidsleningen
- We stimuleren zonne- en windprojecten door burgercollectieven
- 51% van de groene stroom van de gemeente Bergen wordt door burgers, lokale instellingen en bedrijven zelf opgewekt op daken en door participatie in zonneparken of windturbines
- In 2030 is 75% van alle elektriciteit afkomstig uit duurzame bronnen
- Inwoners en omwonenden bepalen samen met initiatiefnemers waar en hoe zonneweides en windturbines mogen staan
- Inzetten op energiecoaches en buurtgenoten die hun buren laagdrempelig en vrijblijvend kunnen adviseren. Zo kunnen burenprojecten ontstaan, want samen met je buren verduurzamen dan wordt de energietransitie tastbaarder en leuker