Wonen

Inleiding

Het recht op Huisvesting is een grondrecht, en ook een mensenrecht! Wat GroenLinks betreft ligt de komende vier jaar de focus op wonen en niet op nog meer recreatiewoningen.

Iedere inwoner moet een plek kunnen vinden waar hij zich thuis voelt. Een plek met voldoende ruimte en groen in de buurt. Waar buren elkaar helpen als dat nodig is. Een plek die past bij hun levensfase en portemonnee.

De dorpen in onze gemeente hebben veel te bieden. Het wonderschone en diverse landschap, de vele (sport)voorzieningen, winkels, het kunst- en cultuuraanbod, de vele gezellige terrasjes worden alom gewaardeerd. Van oudsher is onze gemeente een zeer geliefde verblijfs- en vestigingsplaats en is veel vraag naar woningen. Het is de kunst een gezonde balans te vinden tussen de woningbehoefte en wat echt nodig is om onze dorpen leefbaar en aantrekkelijk te houden. Waar willen we bouwen? Voor wie en hoe willen we bouwen? En hoe doen we dat met respect en eerbied voor mens en natuur?

GroenLinks visie

GroenLinks wil dat woningen in onze gemeente voor iedereen bereikbaar zijn. Ongeacht inkomen, levensfase of afkomst. We willen dat betaalbare woningen eerlijk worden bewoond en verdeeld. Als het nodig is, willen we -binnen de wettelijke mogelijkheden-  woningzoekenden voorrang kunnen geven op woningen die bijzonder schaars zijn. In wijken waar de leefbaarheid aantoonbaar onder druk staat, wil GroenLinks onderzoeken hoe we een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming voor betaalbare én middeldure nieuwbouw koopwoningen kunnen bewerkstelligen.

De plek waar we wonen is van groot belang voor ieders gezondheid en welzijn. De omgeving van een wijk, buurt, dorp of straat maken van een huis een ‘thuis’. Naast goede fysieke kwaliteiten als voldoende groen, water, schone lucht en ruimte vindt GroenLinks ook de sociale kwaliteiten van de leefomgeving van groot belang. Meer passende woningen vinden wij belangrijk, maar niet genoeg. Voor GroenLinks is ook de omgeving waarin die woningen staan van belang. Dat geldt bij ouderdom, maar ook bijvoorbeeld bij tegenslag in het leven of thuis wonen met een fysieke of mentale beperking. En eigenlijk geldt dat voor de gezondheid van ons allemaal.

Woon-zorg concepten en kleinschalige woongemeenschappen die sociale contacten en ontmoeting stimuleren, versterken de ‘sociale infrastructuur’ in onze dorpen en kunnen dus op grote steun van GroenLinks rekenen. We zullen ons blijven inzetten voor ruimte en optimale ondersteuning vanuit de gemeente Bergen aan innovatieve woon(zorg) concepten en betaalbare woon-werkruimte voor beginnende kunstenaars. Want GroenLinks vindt het belangrijker dan ooit om te investeren in gezonde en sterke lokale gemeenschappen.

Inwoners moeten ook mee kunnen beslissen over kwesties die rechtstreeks hun leefomgeving raken. Bij nieuwe woningbouwplannen en bestemmingsplanwijzigingen willen we bijvoorbeeld dat standaard eerst met de buurtbewoners wordt gesproken, voordat initiatiefnemers plannen indienen.

GroenLinks is er rotsvast van overtuigd dat betekenisvolle burgerparticipatie de kracht heeft om mensen samen te brengen en positieve verandering en snellere woningbouw mogelijk maakt.
 

Wat willen we gaan doen?

  1. Onze gemeente kent veel eigen woningbezit  in het dure segment en woningen van particuliere verhuurders. Slechts 18% van alle woningen in onze gemeente zijn sociale huurwoningen. Hier wil GroenLinks Bergen verandering in brengen. Het aandeel sociale huurwoningen willen we minimaal op hetzelfde niveau brengen als in andere Nederlandse gemeenten, namelijk op 29%.  Om dit te bereiken willen we de komende jaren meer sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Op gronden van de gemeente willen we het percentage  sociale huurwoningen verhogen naar 50 %. Deze woningen zullen verhuurd worden door de woningcorporatie, zodat ze betaalbaar blijven.
  2. GroenLinks wil ook dat er meer middeldure huurwoningen gerealiseerd worden. Middeldure huurwoningen zijn belangrijk voor woningzoekenden die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een vrije sector woning te kunnen huren of kopen in onze gemeente. Om te borgen dat de woningen betaalbaar blijven willen we in gesprek met KennemerWonen voor het beheer van de woningen en de transparante woningtoewijzing.
  3. Middeldure huurwoningen van woningcorporaties willen we ook opnemen in de Huisvestingsverordening, waardoor we net als bij sociale huurwoningen meer grip krijgen op de toewijzing en duurzame betaalbaarheid van deze woningen. De vergunningplicht maakt het ook mogelijk om de doorstroming uit sociale huurwoningen beter te faciliteren waardoor we een langere verhuisketen op gang brengen en meer inwoners passend kunnen wonen.
  4. Het creëren van meer levensloop bestendige woningen in de nabijheid van centrum voorzieningen vindt GroenLinks een belangrijk speerpunt. Empty nesters die een sociale eengezinswoning in de gemeente achterlaten willen we meer ontzorgen bij de verhuizing. Hiervoor willen we een verhuiskosten vergoeding in het leven roepen die onder andere ingezet kan worden voor de verhuizing.
  5. GroenLinks wil een vereveningsfonds sociale woningbouw in het leven roepen. Wanneer een Initiatiefnemer die niet voldoende sociale woningen kan bouwen (hetzij op de eigen locatie of een alternatieve locatie), stort deze een bijdrage in het fonds. De middelen uit dat fonds worden ingezet om elders meer sociale woningen mogelijk te maken.
  6. Woon (Zorg) concepten moedigen we aan en zullen een vast onderdeel zijn in elk nieuwbouwproject op gemeentegrond. Zorginstellingen en cliëntenraden die verbonden zijn aan onze gemeente nodigen we actief uit om hun woonbehoefte kenbaar te maken.
  7. Woonvormen waar gemeenschappen elkaar kunnen ondersteunen en die bijdragen aan een duurzame sociale en groene infrastructuur vindt GroenLinks van groot belang. We willen daarom ruim baan voor collectieve woonvormen die door toekomstige bewoners in eigen regie worden ontwikkeld en beheerd. Denk aan kleinschalige innovatie woonvormen, wooncoöperaties en collectief particulier opdrachtgeverschap zoals Tiny Houses, hofjes/ woongroepen voor ouderen of Erfdelen. We creëren hiervoor optimale randvoorwaarden en ruimte voor maatwerk.
  8. Initiatieven zoals Duo wonen of kamers met aandacht juicht GroenLinks toe, waarbij oudere bewoners hun grote woning willen splitsen om aan jongeren’/ startende gezinnen te verhuren.
  9. GroenLinks wil dat de gemeente Bergen actief grondbeleid voert en in elk dorp minimaal 1 locatie aanwijst voor de ontwikkeling van collectieve woonvormen die bijdragen aan het versterken van de sociale en groene infrastructuur.
  10. Potentiële (particuliere) woningbouw locaties kunnen gebruikt worden voor tijdelijke verplaatsbare/ modulaire flex-woningen. Deze woningen zijn voor inwoners die met spoed een tijdelijk onderkomen nodig hebben, zoals gescheiden mensen of jongeren.
  11. Daar waar dat de natuur niet schaadt, kan agrarische bebouwing (deels) omgezet worden in Wonen. Wat GroenLinks betreft genieten kleinschalige woonvormen/ of woon-zorg concepten altijd de voorkeur.
  12. GroenLinks wil leegstandsbeleid opstellen om kernen leefbaar en vitaal te houden. Leegstand van vastgoed, zoals winkels, kantoren, hotels etc. wil GroenLinks daarom voorkomen en bestrijden. De leegstand kent verschillende oorzaken, zoals bedrijfsbeëindigingen of faillissement, gemeentelijke procedures of speculatie van eigenaren die panden laten leegstaan met het oog op toekomstige (her)ontwikkelingen.
  13. Groen Links wil dat ieder bouwproject -groot of klein- kansen creëert voor mens én dier! Nieuwe ontwikkelingen moeten optimaal aansluiten op de natuurlijke omgeving. Zowel qua ontwerp als de materiaalkeuzes.
    Natuur inclusief en circulair ontwikkelen waarbij we focussen op biodiversiteit en klimaat adaptatie en het en gebruik van biobased materialen is voor Groen Links de norm. Bij nieuw-, her- en verbouw zal minimaal 20-25% van het bebouwingsperceel bestemd worden of blijven voor natuur/ openbaar groen.
  14. Elk ontwerp houdt rekening met bestaande bomen. Daar waar bomen ten behoeve van bebouwing gekapt moeten worden, wordt voor elke gekapte boom een boom van dezelfde omvang op een andere plek op het perceel terug geplant. Of wordt een financiële vergoeding gevraagd ter waarde van een nieuwe boom van eenzelfde omvang, zodat de gemeente die in het openbaar groen terug plant.
  15. GroenLinks stimuleert duurzame mobiliteit bij nieuwe woningbouw projecten. Zo moet er rekening gehouden worden met fietsenstallingen en we stimuleren elektrisch rijden door voldoende openbare laadmogelijkheden te faciliteren bijvoorbeeld door het plaatsen van slimme lantaarnpalen. We voeren gesprekken met de buurtbus en de provincie voor een betere Openbaar Vervoer aansluiting en bereikbaarheid van nieuwe woonwijken.
  16. GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving. Daarom willen we dat elke woonbehoefte een kans krijgt in onze gemeente. Behalve woon (zorg) concepten en collectieve woonvormen willen we ook aandacht voor elektromagnetische sensitieven wanneer de gemeente massaal 5G geïnstalleerd krijgt, door mee te denken over stralingsvrije (sociale) woningen.

 

Reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Stuur ons dan een bericht!

Lees ook de andere inspirerende ideeën van GroenLinks leden