Energietransitie in de gemeente Bergen

Visie

In de gemeente Bergen zetten we actief in op CO2 reductie. Dit doet de ambtelijke organisatie binnen de eigen organisatie, maar zij stimuleert inwoners ook om hun woningen te isoleren en over te stappen naar duurzame energie. GroenLinks wil dat energietransitie en energiebesparing voor iedereen in de gemeente Bergen bereikbaar is. Dat betekent dat maatregelen betaalbaar moeten zijn voor alle inwoners. Wij willen niet dat inwoners, die omdat ze zonnepanelen of spouwmuur isolatie niet kunnen betalen de dupe worden van stijgende kosten van fossiele brandstoffen. Geen energie armoede in onze gemeente!

Duurzame energie opwekking

In de gemeente Bergen is er gelukkig een grote groep inwoners actief op het gebied van de energietransitie. De burgerenergie coöperatie BergenEnergie is daar het meest aansprekende voorbeeld van. Er zijn twee zonneweides gerealiseerd in acht jaar tijd. Dat is een begin. Maar als we als gemeente Bergen de doelen uit het Klimaatakkoord serieus nemen dan moeten we nog een stevig tandje bijzetten vindt GroenLinks. En dat kan!

We kunnen veel bereiken door inwoners op de juiste manier te betrekken bij het ontwikkelen van zonnepanelen collectieven op daken en op land. We moedigen burgerinitiatieven aan en ondersteunen ontwikkelprocessen. Ontwikkelaars gaan aan de hand van concrete voorstellen samen met grondeigenaren en omwonenden in gesprek en toetsen hun voorstellen en waar nodig passen ze die aan. Als GroenLinks vinden we het belangrijk dat minimaal 50% van elk zonne- of windproject in de gemeente Bergen in handen is van inwoners. Op die manier kunnen inwoners meeprofiteren van de opbrengst en kunnen we de energietransitie aantrekkelijk maken voor grote groepen mensen. In de huidige pijplijn gaat al 50% van onze elektriciteit opgewekt worden uit duurzame bronnen, daar willen wij meer van maken.
 

1. Programmapunt duurzame energie opwekking

  • Inwoners worden gestimuleerd om duurzame energie op te wekken
  • We stimuleren zonne- en windprojecten door burgercollectieven
  • 50% van de groene stroom van de gemeente Bergen wordt door burgers, lokale instellingen en bedrijven zelf opgewekt op daken en door participatie in zonneparken of windturbines
  • In 2030 is 75% van alle elektriciteit afkomstig uit duurzame bronnen

Dilemma

De weerstand tegen grote zonneweides en windparken is enorm toegenomen onder de bevolking mede door bestuurlijke missers bij zonne- en windprojecten bijv. in resp. onze eigen gemeente en in de gemeente Hollands Kroon. Echter met een andere werkwijze, waarbij de gemeente/RES niet bepaalt waar een zonneweide moet komen maar burgercollectieven of commerciële partijen haalbaarheidsstudies doen naar zonneweide/windturbine locaties en mogelijke alternatieven (door o.a. draagvlak van omwonenden en andere belanghebbenden te peilen), kunnen zonne- en wind projecten sneller en met minder weerstand uit de bevolking tot stand komen.
 

2. Programmapunt energie besparen

In de gebouwde omgeving leveren energiebesparende ingrepen CO2 reductie op. Maar zij dragen ook bij aan comfort en verlagen de energierekening. Isolatie van de woning kan voor de inwoner op deze manier heel aantrekkelijk zijn. Voor (sub-)modale inkomensgroepen met eigen woning bezit kan de financiering van de energiebesparende maatregelen echter een te grote barrière zijn. GroenLinks vindt dat de energietransitie en dus ook de besparing op energie inclusief moet zijn en dus ook voor iedereen betaalbaar. Daarom richten we ons op de volgende punten:

  • Inwoners worden gestimuleerd om energie te besparen door huis verduurzaming.
  • Verduurzaming van het huis moet voor iedereen mogelijk zijn, dus ook voor mensen met een smallere beurs.
    Te denken valt aan een (gebouw gebonden) lening of (gebouw gebonden) afbetaling via een maandelijks bedrag dat gelijk is aan de oude energierekening. De gemeente werkt als vliegwiel door garant te staan voor verduurzamingsleningen.

Dilemma

Energiebesparende maatregelen zijn een belangrijke eerste stap in het bewustwordingsproces van (overmatig) energiegebruik. De maatregel is niet het meest innovatief maar wel effectief. Dat wil zeggen dat de investering zichzelf binnen een aantal jaren terugbetaalt, meer wooncomfort oplevert en uiteindelijk de overstap naar een duurzame warmtebron eenvoudiger maakt.

Naar een CO2 vrij 2040!

In 2040 zijn we klimaatneutraal in de gemeente Bergen. Niet iedereen vindt dat even belangrijk. Veel huiseigenaren denken dat het zo hard nog niet loopt. Toch gaat het gebeuren. Hoe we denken huiseigenaren toch te overreden? Via energiecoaches- buurtgenoten die een cursus energiecoaching hebben gevolgd en hun buren laagdrempelig en vrijblijvend kunnen adviseren. En zo kunnen burenprojecten ontstaan, want samen met je buren verduurzamen dan wordt de energietransitie tastbaarder en leuker!

 

Reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Stuur ons dan een bericht!

Lees ook de andere inspirerende ideeën van GroenLinks leden