Ambachtelijke en productie kleinbedrijven als duurzame economische sector in de gemeente Bergen

Inleiding

Toen in 2001 de fusie tussen de gemeenten Egmond, Schoorl en Bergen een feit werd, kwamen niet alleen vijf dorpen maar minstens evenveel verschillende economische, maatschappelijke en culturele identiteiten samen in de gemeente Bergen. Een van de dragers van de economisch-maatschappelijke en cultureel-historische identiteit van de kernen zijn de ambachtelijke en productie kleinbedrijven. De sector is een bonte verzameling van bedrijvigheid van warme bakkers en ambachtelijke slagers tot kaarsenmakers en strandvissers, bierbrouwers en kaasmakers tot meubel-, klokken- en instrumentenmakers.

Als economische sector van een-pitters tot bedrijfjes met maximaal 9 werknemers zijn zij wellicht niet een opvallend verschijnsel in de lokale samenleving, maar hun bijdrage aan het sociale en economische klimaat van de verschillende kernen is aanmerkelijk. Deze specifieke bijdrage past in een duurzame economie.

GroenLinks visie

In een lokale samenleving die op weg is naar een duurzame en circulaire economie, zijn      de ambachtelijke en productie kleinbedrijf  sector een belangrijk element in het vormgeven van die economie. Terwijl de sector in de groei-economie een op-zijn-best aantrekkelijk randverschijnsel is, krijgt hij in een lokale economie waarin we lokale, sociale en dorpseigen-culturele componenten van producten en diensten een belangrijke waarde toekennen, een plek in het hart van de samenleving. Ambachtelijke en kleinschalige productie en diensten hebben namelijk in meerdere opzichten een duurzame toekomstwaarde.

  1. De lijnen tussen productie/dienstverlener en afnemer zijn kort. Zo brengt de strandvisser zijn vis rechtstreeks naar de afnemer; de bakker zit om de hoek en de Adelbertus biertjes komen van de brouwerij in de lokale supermarkt en drankenhandel schappen terecht. Op weg naar een duurzame economie gaan we ook waarde toekennen aan de lokale herkomst van de grondstoffen van de lokale producten. Initiatieven, zoals van een kunstenaar die van lokaal gekapte bomen doodskisten maakt en voor elke gekapte boom een nieuwe boom plant of van een lokale boerin die succesrijk een melksalon runt van haar melkvee, laten zien dat die beweging al begonnen is. Die willen we als GroenLinks versterken.
     
  2. Naast de vermindering van CO2 uitstoot leveren korte ketens ook belevingswaarde op. De afnemer ervaart de lokale herkomst vaak als een toegevoegde waarde. Tegelijkertijd brengt de lokale herkomst een vergroting van het bewustzijn mee over de samenstelling van producten en welke processen eraan ten grondslag liggen.
     
  3. Productie kleinbedrijven en ambachten dragen bij aan het welzijn van mensen. Zo biedt een Egmondse bierbrouwerij bier aan met wortels in de wondere werken van een lokale heilige.  Gelovig of niet, mensen ervaren verbondenheid omdat de bierbrouwerij niet alleen een historisch verhaal vertelt dat geassocieerd wordt met de lokale abdij en een lokale heilige bron, maar ook ontstaan is vanuit de lokale gemeenschap.
     
  4. Productie kleinbedrijven en ambachten creëren werkgelegenheid en opleidingskansen voor jongeren.

Ondanks deze en vele andere positieve spin-offs is de financiële basis van ambachtelijke en andere kleinbedrijf beoefenaars niet optimaal. Hun producten zijn onder een te klein publiek bekend of worden als ‘te duur’ ervaren, ze zijn niet industrieel genoeg vormgegeven of te omslachtig in de aanschaf. Zo zijn er vast veel meer redenen, waardoor potentieel ambachtelijke producenten ook ontmoedigd worden om hun ambacht uit te oefenen. Met de volgende punten willen we potentiële nieuwkomers in de ambachtelijke en productie kleinbedrijf sector stimuleren om de stap te wagen en zo de sector te vergroten.
 

Wat willen we gaan doen?

Stimuleren dat scholieren en studenten stageplekken krijgen in de lokale ambachtelijke en productie kleinbedrijf sector

Er worden (jaar)markten in de kernen georganiseerd, waarin alle ambachten en kleinschalige productie ondernemers, onder wie ook agrariërs, uit de kernen hun streekproducten kunnen aanbieden

Er komt een cultuurfonds, waaruit kunstenaars en beoefenaars van ‘oude’ niet-rendabele ambachten financiële ondersteuning kunnen aanvragen voor kortlopende projecten

Er worden fietsroutes ontwikkeld langs ‘oude’ ambachten in de kernen voor leerlingen van basis- en middelbare scholen, voor inwoners en toeristen

Nieuwe inwoners van de gemeente Bergen ontvangen een welkomstpakket met vouchers voor producten van ambachtelijke en kleinbedrijf ondernemers.
 

Ervaringen elders

Samenwerking architectuur en lokale ambachten in de Bouwtuin in Gooi en Vechtstreek

Subsidies ter stimulering van oude ambachten in Steenwijkerland

 

Reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Stuur ons dan een bericht!

Lees ook de andere inspirerende ideeën van GroenLinks leden