Ambachtelijk

Ambachtelijke- en productiekleinbedrijven zijn belangrijke dragers van de economisch-maatschappelijke en cultureel-historische identiteit van onze kernen. Deze sector is een bonte verzameling van bedrijvigheid: van warme bakkers tot strandvissers, van kaas- tot instrumentenmakers. Het economisch belang van één-pitters tot bedrijfjes met maximaal negen werknemers is misschien niet opvallend maar hun bijdrage aan het sociale en economische klimaat van de verschillende kernen is aanmerkelijk en van groot toekomstig belang.

In een lokale samenleving die op weg is naar een duurzame en circulaire economie zijn ambachtelijke- en productie kleinbedrijven een belangrijk element in het vormgeven van zo’n economie. Zij hebben in meerdere opzichten een duurzame toekomstwaarde. De lijnen tussen productie/dienstverlener en afnemer zijn kort. Zo brengt de strandvisser zijn vis rechtstreeks naar de afnemer; de bakker zit om de hoek en de Sancti-Adelbertus biertjes komen van de brouwerij uit het dorp. Aan de lokale herkomst van grondstoffen van lokale producten wordt steeds meer waarde toegekend. Initiatieven zoals van een lokale boerin die succesrijk een melksalon runt van haar melkvee, laten zien dat die beweging al begonnen is. Die willen we als GroenLinks versterken. Een ander voordeel is dat naast de vermindering van CO2-uitstoot, korte ketens ook belevingswaarde opleveren. De afnemer ervaart de lokale herkomst vaak als een toegevoegde waarde. Tegelijkertijd brengt lokale herkomst een vergroting van het bewustzijn mee over de samenstelling van producten en welke processen eraan ten grondslag liggen. Productiekleinbedrijven en ambachten dragen bij aan het welzijn van mensen. Tot slot leert de ervaring dat productiekleinbedrijven en ambachten werkgelegenheid en opleidingskansen voor jongeren creëren.

Ondanks deze en vele andere positieve spin-offs is de financiële basis van ambachtelijke en andere kleinbedrijf beoefenaars niet optimaal. Om de toegevoegde waarde op onze economie wil GroenLinks de volgende actiepunten inzetten.

Actiepunten:

  • Stimuleren stageplekken in de lokale ambachtelijke en productie kleinbedrijf sector
  • Organiseren jaarmarkten waarin alle ambachten en kleinschalige productieondernemers, onder wie ook agrariërs, uit de kernen hun streekproducten kunnen aanbieden 
  • Ondersteuning uit cultuurfonds, waaruit kunstenaars en beoefenaars van ‘oude’ niet-rendabele ambachten financiële ondersteuning kunnen aanvragen voor kortlopende projecten
  • Ontwikkelen fietsroutes langs ‘oude’ ambachten in de kernen