Wonen
Het recht op huisvesting is een grondrecht en ook een mensenrecht! Wat GroenLinks betreft ligt de komende vier jaar de focus op wonen en niet op nog meer recreatiewoningen.
Van oudsher is onze gemeente een zeer geliefde verblijfs- en vestigingsplaats en er is veel vraag naar woningen. Het is de kunst een gezonde balans te vinden tussen de woningbehoefte en wat echt nodig is om onze dorpen leefbaar en aantrekkelijk te houden. Waar willen we bouwen? Voor wie en hoe willen we bouwen? En hoe doen we dat met respect en eerbied voor mens en natuur? Naast natuurlijke kwaliteiten als voldoende groen, water, schone lucht en ruimte vindt GroenLinks ook de sociale kwaliteiten van de leefomgeving van groot belang. Meer passende woningen vinden wij belangrijk, maar niet genoeg. Voor GroenLinks is ook de omgeving waarin die woningen staan van belang.
GroenLinks wil dat woningen in onze gemeente voor iedereen bereikbaar zijn. Ongeacht inkomen, levensfase of afkomst. We willen dat betaalbare woningen eerlijk worden bewoond en verdeeld. Als het nodig is, willen we -binnen de wettelijke mogelijkheden- woningzoekenden voorrang kunnen geven op woningen die bijzonder schaars zijn. In wijken waar de leefbaarheid aantoonbaar onder druk staat, wil GroenLinks onderzoeken hoe we een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming voor betaalbare én middeldure nieuwbouw koopwoningen kunnen bewerkstelligen.
Woon-zorg concepten en kleinschalige woongemeenschappen die ontmoeting stimuleren, versterken de ‘sociale infrastructuur’ in onze dorpen en kunnen dus op grote steun van GroenLinks rekenen. Inwoners moeten ook mee kunnen beslissen over kwesties die rechtstreeks hun leefomgeving raken. Bij nieuwe woningbouwplannen en bestemmingsplanwijzigingen willen we bijvoorbeeld dat eerst met de buurtbewoners wordt gesproken, voordat initiatiefnemers plannen indienen.
Er moet bij nieuwe woningbouwplannen ook ruimte zijn voor gebiedsinrichtingen die tegemoet komen aan de wensen vanuit de samenleving, zoals gemeenschappelijke beweeg- en moestuinen, en stralingsarme buitenruimte.
Nieuwbouw moet volgens het Bouwbesluit voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) norm. Maar dat vinden we bij GroenLinks een te weinig ambitieus streven gezien de urgentie van het klimaatprobleem. Wij stimuleren de bouw van CO2 negatieve en energie positieve bouwwerken op grond die niet van de gemeente is en stellen dat als eis bij gemeentelijke aanbestedingstrajecten van bouwprojecten. Reductie van CO2 gaat hand in hand met reductie van stikstof depositie. Op deze manier kunnen we voor de huidige generaties mooie duurzame woningen bouwen en voor toekomstige een prachtige oase van biodiversiteit creëren!
Actiepunten:
- Het aandeel sociale huurwoningen willen we op hetzelfde niveau brengen als in andere gemeenten, namelijk op 29%.
- Nieuwbouwwoningen bouwen we in de kernen, in het buitengebied langs de kernen passen alleen kleinschalige lokale en sociale initiatieven
- GroenLinks wil ook dat er meer middeldure huurwoningen gerealiseerd worden. Om deze betaalbaar te houden gaan we onder andere in gesprek met de woningcorporatie en willen we deze opnemen in een verordening Middenhuur en de Huisvestingsverordening.
- Meer levensloopbestendige woningen in de nabijheid van centrumvoorzieningen.
- Woon (Zorg) concepten moedigen we aan en zullen een vast onderdeel zijn in elk nieuwbouwproject op gemeentegrond.
- GroenLinks wil dat ieder bouwproject -groot of klein- CO2 negatief en energiepositief is en daarnaast kansen creëert voor mens én dier! Nieuwe ontwikkelingen moeten optimaal aansluiten op de natuurlijke omgeving, qua ontwerp alsook de materiaalkeuzes. Natuur inclusief en circulair ontwikkelen, waarbij we focussen op biodiversiteit en klimaat adaptatie en het gebruik van biobased materialen, is voor Groen Links de norm. Bij nieuw-, her- en verbouw zal minimaal 20-25% van het bebouwingsperceel bestemd worden of blijven voor natuur/ openbaar groen.
- Elk ontwerp houdt rekening met bestaande bomen.
- GroenLinks wil een vereveningsfonds sociale woningbouw in het leven roepen
- GroenLinks wil leegstandsbeleid opstellen om kernen leefbaar en vitaal te houden.
- GroenLinks stimuleert duurzame mobiliteit bij nieuwe woningbouwprojecten. Denk daarbij aan de fiets, elektrisch rijden maar ook openbaar vervoer.
- GroenLinks wil ruim baan voor collectieve woonvormen die door toekomstige bewoners in eigen regie worden ontwikkeld en beheerd.
- Senioren die een grote eengezinswoning achterlaten willen we ontzorgen door bijvoorbeeld verhuiskosten te vergoeden.
- Daar waar dat de natuur niet schaadt, kan agrarische bebouwing (deels) omgezet worden in Wonen ten behoeve van kleinschalige woonvormen/ of woon-zorg concepten.
- Initiatieven zoals Duo wonen of kamers met aandacht juicht GroenLinks toe.
- GroenLinks wil dat de gemeente Bergen actief grondbeleid voert.
- Potentiële (particuliere) woningbouwlocaties kunnen gebruikt worden voor tijdelijke verplaatsbare/ modulaire flex-woningen voor spoed-zoekers.
- GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving. Daarom willen we dat elke woonbehoefte een kans krijgt in onze gemeente. Behalve woon (zorg) concepten en collectieve woonvormen willen we ook aandacht voor elektromagnetische sensitieven wanneer de gemeente massaal 5G geïnstalleerd krijgt, door mee te denken over stralingsvrije (sociale) woningen.
Als u benieuwd bent hoe GroenLinks dit wil doen, verwijzen we graag naar het achterliggend document op onze website. Onze visie op wonen is geschreven door GroenLinks-leden met kennis van woningbouw, volkshuisvesting en innovatie. Zij hebben geput uit kansrijke ideeën en maatregelen die niet nieuw zijn maar veelal in andere gemeenten al worden toegepast.