Het Veegplan
Oktober 2019. Ineens gonsde het door de gemeente dat er een Veegplan ter inzage lag voor inwoners. “Veegplan?”, vroegen raadsleden zich af. “Wat is dit en waarom is er in de gemeenteraad niet over gesproken?” Het was een nauwelijks uitgewerkt gecombineerd bestemmingsplan van Egmond-Binnen Zuid en Egmond aan den Hoef Oost en Noord. Grootschalige bouwplannen in het buitengebied. Die moesten er nog even doorheen, voordat de Provincie een paar weken later een Omgevingsverordening ging vaststellen. Die Omgevingsverordening maakte in één klap het hele buitengebied van onze gemeente Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). BPL betekent: behoud van het open cultuurhistorisch waardevolle landschap. Alleen bij hoge uitzondering wordt kleinschalige bebouwing toegestaan.
De Provincie
Daar zijn we als GroenLinks blij mee. Alleen hebben we in de gemeente ook een nijpend tekort aan betaalbare woningen. Bij een inspraak in de Provinciale Staten een half jaar eerder had GroenLinks daarom aangedrongen op het faciliteren van kleinschalige bebouwing in het buitengebied wanneer het een kleine kern betreft. Zoals in Egmond-Binnen waar de leefbaarheid onder druk staat. De Provincie wees die suggestie af. Ook de portefeuillehouder liep later een blauwtje bij de Provincie over de locaties in het Veegplan. Het bestemmingsplan, wat later Dorp en Duin wordt genoemd, werd toch ter inzage gelegd. De Provincie was in haar oordeel duidelijk: dit voorontwerp werd op alle punten afgewezen. Ook inwoners brachten zienswijzes in. Daar kregen zij geen antwoord op.
De inwoners
De plannen werden doorontwikkeld en inwoners mochten meepraten over bouwplannen in de ‘Egmondweek’. Lokale journalisten deden verslag hiervan en ons bereikte het bericht dat ook nog beloofd werd dat alle woningen voor Egmonders gebouwd worden. Dat is misschien een grote wens van de gemeente en de inwoners, maar het kan en mag volgens de Huisvestingswet helemaal niet. In januari j.l. kwam er opnieuw een negatieve reactie van de Provincie op het Veegplan Dorp en Duin. Het standpunt van de Provincie is duidelijk: geen grootschalige bebouwing van het buitengebied. Mocht de gemeente doorzetten dan gaat de Provincie een juridische procedure aanspannen. De Provincie lijkt daarmee onverbiddelijk in haar oordeel. Tegelijkertijd heeft ze ook aangegeven dat ze graag wil meedenken over andere locaties, om die versneld tot ontwikkeling te brengen. Maar die uitgestoken hand lijkt de coalitie niet aan te willen pakken.
En wat vinden de inwoners uit Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef? Dat er woningen bij moeten komen is een breed gedragen sentiment. Dat bleek ook uit de inspraak reacties van 19 inwoners tijdens de commissievergadering van 27 januari j.l. Onder de tegenstanders leeft begrip voor de urgentie van nieuwe woningen, maar niet op deze plekken.
Toch waren er onder de voorstanders mensen die zich achteraf realiseerden dat hen geen alternatieve locaties waren getoond, terwijl de Provincie die wel met de gemeente wil onderzoeken. Deze mensen waren teleurgesteld over een onzorgvuldig proces.
Daarop volgt de Algemene Raadscommissie in februari. Dit is de eerste keer dat er in het openbaar door de partijen over het plan gesproken wordt. Vanaf oktober 2020 is er op geen enkel ander moment gepolst of er voldoende draagvlak is binnen de gemeenteraad voor het bestemmingsplan. Er is ook niet eerder gevraagd aan partijen aan welke eisen het plan zou moeten voldoen, of hoe het plan mogelijk verbeterd kan worden. De commissievergadering wordt een potje armpje drukken tussen de voor- en tegenstanders zonder enige uitwisseling over standpunten.
Anterieure Overeenkomst Egmond-Binnen Zuid
Als klap op de vuurpijl de Anterieure Overeenkomst Egmond Binnen Zuid, gesloten tussen de gemeente en een ontwikkelaar die (nog) niet ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, die geen bankrekening heeft en die dus ook geen bankgarantie kan afgeven. De gemeente heeft op kosten van de samenleving een veelheid aan onderzoeken laten doen. Zonder bankgarantie van de ontwikkelaar. Vreemd genoeg krijgt de ontwikkelaar zelfs een half jaar de tijd om zijn bankgarantie rond te krijgen. Hoeveel vertrouwen wekt dat op de goede afloop? De gemeenteraad kan hier zijn fiat toch niet aan geven? GroenLinks vindt dat we als gemeente zorgvuldig met gemeenschapsgelden moeten omgaan. Dus ook ervoor moeten zorgen dat de financiële risico’s voor de gemeente afgedekt of inzichtelijk zijn. Dat is nu niet het geval.
En ondanks al die negatieve punten weten we als GroenLinks dat de teleurstelling onder inwoners over het afvoeren van de agenda van het bestemmingsplan Dorp en Duin groot is. Er is maar één remedie wat GroenLinks betreft. Positief aan de slag met een nieuw en kansrijk proces, met stedenbouwkundigen en de Provincie. Kijk eerst binnenstedelijk wat kan, vinden wij, en als dat niet meer mogelijk is wijk dan uit naar de randen van onze dorpen. Doe dit zorgvuldig, kleinschalig, in overleg met alle belanghebbende partijen, met open vizier en niet via juridische geitenpaadjes!