Tiny Houses
Marjolein Jonker is een van de oprichters van stichting tiny house Nederland en een ware tiny house pionier. Ze heeft het boek geschreven: tiny houses, van droom naar realiteit. Marjolein vertelde dat een tiny house een kleine volwaardige en vrijstaande woning is met een vloeroppervlakte van maximaal 50 m2 met een kleine(re) ecologische voetafdruk. In tiny houses wordt permanent gewoond en ze zijn dus niet bedoeld als recreatiewoning. Er is veel belangstelling voor het wonen in een tiny house onder alle leeftijden.
Er zijn twee soorten tiny houses: het tiny house ‘on wheels’ , dit zijn tiny houses die op wielen staan of anderszins verplaatsbaar zijn bijvoorbeeld met een dieplader. De bewoners van deze tiny houses staan vaak met hun huisje op tijdelijke plekken bijvoorbeeld op gronden die een andere bestemming krijgen, maar waar de verwachting is dat de procedures nog vele jaren gaan duren. Of er wordt tijdelijk van het bestemmingsplan afgeweken voor maximaal 15 jaar. Dit zijn relatief lichte procedures voor gemeenten.
De andere vorm van tiny houses zijn de huisjes die op grond staan waar een woonbestemming op zit/komt. Deze huisjes blijven ‘voor altijd’ staan. Marjolein ziet dat deze tweede vorm steeds vaker ook bij nieuwbouwplannen een plek krijgen. Ook ziet ze dat er steeds meer kleine tiny house buurtjes komen bijv. aan dorpsranden. Deze keuze wordt dan (mede) gemaakt omdat in de tiny house buurtjes geen schuttingen staan, er aandacht is voor natuurlijke overgang naar achterliggende landelijk gebied en door de afmetingen van de huisjes de overgang niet een groot blok vormt wat bijv. bij een appartementengebouw wel het geval zou zijn.
In de gemeente Bergen is de wooncoöperatie tiny house Schoorl al zes jaar met de gemeente Bergen actief in gesprek om 11 tiny houses te realiseren in Schoorl. In de net aangenomen omgevingsvisie staat bij kansen voor Schoorl: ruimte voor tiny houses.
Verplaatsbare tiny houses zouden ook goed passen op tijdelijke locaties die vrij zijn of gaan komen. De bewoners nemen zelf hun huisje mee en de gemeente geeft ontheffing van bestemmingsplan. Denk hierbij aan schoolterreinen die vrijkomen en / of voetbalvelden.
Flexwoningen voor jongeren
Binnen de BUCH is een mooi voorbeeld van flexwonen voor jongeren gerealiseerd in Uitgeest. Kennemer Wonen heeft daar 20 tijdelijke sociale huurwoningen neergezet. De woningen zijn bedoeld voor een periode van maximaal 15 jaar en worden toegewezen aan jongeren tot 28 jaar. De woningen bestaan uit 10 studio’s en 10 tweekamerappartementen.
De woningen zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen. Door de hoogwaardige isolatie en de toepassing van een warmtepomp is het energieverbruik van de woningen laag. De huurprijs van de studio’s ligt op € 452,- en de tweekamerappartementen op € 562,- Daarna worden deze flexwoningen weer verwijderd en wordt de openbare ruimte teruggebracht in de huidige situatie. Na 15 jaar kunnen de woningen op een andere locatie worden hergebruikt. Alle woningen zijn toegewezen aan jongeren tot 28 jaar uit Uitgeest. De woningen zijn nagenoeg kant-en-klaar gebouwd in de woningfabriek van Barli in Uden. Hierdoor is de doorlooptijd, de transportbewegingen en de werkzaamheden op locatie tot een minimum beperkt
Spreker geeft aan dat het van groot belang is dat raad, wethouders en woningbouwvereniging zich duidelijk uitspreken ervoor te gaan als flexwonen voor jongeren de wens is. En hier middelen en menskracht voor beschikbaar te stellen. Daarnaast zegt hij dat het heel belangrijk is om niet op te geven bij moeilijke momenten met bijvoorbeeld buurtbewoners.
Er zijn nog geen flexwoningen voor jongeren in de planning in de gemeente Bergen. Er komen in de toekomst locaties vrij bij bijv. scholen en fuserende voetbal clubs. De raad kan zich uitspreken in de nieuwe woonvisie dat er een locatie of meerdere locaties moeten komen voor deze woonvorm.
(tekst gaat verder onder de foto)