De laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar: de sfeer al wat Kerstachtig, de agenda kort en GroenLinks had er zin in. Er stond namelijk een aantal mooi “groene” onderwerpen op het programma. Met als climax een ‘groen’ GroenLinks amendement. Allereerst was het tijd voor de ingekomen stukken. Ons Dorp en GroenLinks vroegen zich hardop af wat er met de brief van de Duinstichting over de voorgenomen bomenkap van 18 ha door PWN ging gebeuren. De voorzitter verwees naar de mogelijkheid om die in de agendacommissie te bespreken, en die suggestie werd overgenomen.

De inhoudelijke agenda begon met twee schijnbaar kleine aanpassingen in raadsvoorstellen, maar veelzeggend voor de klimaat koers die de raad wil varen. De eerste was waterberging bij nieuwbouw; oftewel hoeveel liter waterberging wil de gemeente eisen bij nieuwbouwontwikkelingen. Er is een landelijke basis eis van 40 liter per m2 bouwvlak en dat was ook het raadsvoorstel. Maar als Amsterdam kiest voor 60 liter, dan kan dat hier zeker, zo was onze redenatie. Een amendement van de VVD, mede-ingediend door onder andere GroenLinks, maakt 60 liter de norm. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Als tweede bracht het CDA een amendement in over verhoging van de afvalstoffenheffing voor recreatiewoningen. De eigenaren betalen jaarlijks belasting gelijk aan een 1-persoonshuishouding, terwijl er jaarrond verhuurd wordt en meestal aan meer dan één persoon. Onder het motto ‘niet meer van deze tijd’ werd dit amendement zonder debat door de raad geloodst (met 2 stemmen van VVD tegen en één onthouding van VVD vanwege mogelijke schijn van eigenbelang). Hiermee wordt het tarief van afvalstoffenheffing voor recreatiewoningen met bijna €100 per jaar verhoogd.

Als laatste was er het amendement van GroenLinks (samen met PvdA en fractie Bruin) over het verhogen van het legestarief voor een kapvergunning (zie artikel NoordHollands Dagblad). Het tarief dat inwoners, projectontwikkelaars of particuliere instanties betalen voor een kapvergunning is €28,60. Of het nu om één volwassen boom gaat of 100, het tarief is 28,60 euro. Het GroenLinks amendement breekt met dit ‘niet van deze tijd’  tarief: het behelst niet alleen een verhoging van het tarief, maar ook een tarifering per boom (zie bijgevoegd amendement).

In de vergadering ontstond daar enig rumoer over. Partijen die aangaven groene harten te hebben (D66 en CDA) vonden de verhoging een bestraffing (CDA) of waren bang voor illegale kap (D66). Partij OnsDorp vond de verbetering van de kostendekkendheid van de leges een belangrijke reden om juist wél voor te stemmen en VVD stemde ook mee.

GroenLinks deed wat het vanuit het perspectief van bomen belangrijk vond, vasthouden aan de verhoging. Het amendement kreeg een nipte meerderheid en daarmee werd het jaar 2022 op een positieve GroenLinks noot afgesloten.

En wat doen we in 2023? Samen met u hopen we onze leefomgeving nog groener en duurzamer te maken en te zorgen voor het welzijn van alle inwoners. Tot slot, wensen we u goede gezondheid en geluk in 2023!!!

De fractie van GroenLinks

Solita, Froukje, Rob, Philip, Ineke, Marcel en Frank