Kieskompas

Voor het Kieskompas is GroenLinks gevraagd stelling te nemen op een dertigtal punten. Voor veel van deze stellingen is ons standpunt terug te vinden in het verkiezingsprogramma.
Bij een aantal stellingen was dat niet het geval en is een korte toelichting op zijn plaats. Daarom hieronder een overzicht van de stellingen en onze standpunten.

 

1. In de gemeente Bergen mag meer hoogbouw (5 of meer verdiepingen) komen

Niet mee eens

GroenLinks wil dat inwoners een duidelijke- en medebepalende stem hebben in wat hun leefomgeving raakt en verandert. Bouwplannen? Ons streven is dat omwonenden en toekomstige bewoners als eerste aan zet zijn en dan pas de gemeenteraad. De eigenaar van de grond kan daarna plannen uitwerken binnen de kaders en randvoorwaarden die door bewoners zijn ontwikkeld en door de raad vastgesteld.

GroenLinks wil dat ieder bouwproject -groot of klein- kansen creëert voor mens én dier! Nieuwe ontwikkelingen moeten optimaal aansluiten op de natuurlijke omgeving, qua ontwerp en materiaalkeuzes. Natuur inclusief en circulair ontwikkelen, waarbij we focussen op biodiversiteit en klimaat adaptatie en het gebruik van bio-based materialen, is voor GroenLinks de norm. Bij nieuw-, her- en verbouw zal minimaal 20-25% van het bebouwingsperceel bestemd worden of blijven voor natuur/ openbaar groen.

Kortom: als de buurt vindt dat 5 of hoger passend is, staan we ervoor open maar dat is niet waar GroenLinks op aanstuurt!

2. De extra grote terrassen moeten ook na corona blijven, ook als dat leidt tot meer overlast

 Neutraal

GroenLinks wil geen grote terrassen die overlast geven Wel hebben we gemerkt dat veel inwoners en bezoekers de grotere terrassen vaak gezellig vinden…! Wanneer een deel van een winkelgebied autoloos is -zoals het Pompplein in Egmond aan Zee, bij het Klimduin in Schoorl en mogelijk ook rond de Ruïnekerk in Bergen- zien wij wel een meerwaarde van grotere terrassen!

3. Parkeerplaatsen mogen verdwijnen om meer ruimte te maken voor de fiets

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

Op zonnige dagen moet parkeergelegenheid beschikbaar zijn voor badgasten van buiten de kustdorpen. GroenLinks heeft liever grote geconcentreerde openbare parkeerplaatsen langs de randen van de kernen dan versnipperde parkeerplekken in het centrum waarnaar toeristen moeten zoeken. Grote openbare garages en parkeerplaatsen zijn veel effectiever omdat alle plaatsen voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Ze verminderen zoekverkeer en de vrijkomende ruimte in de kernen kan benut worden om de kwaliteit van publieke ruimte te verbeteren en groener te maken.

Om het klimaat minder te belasten en de diversiteit in de natuur te bevorderen, stimuleren wij fietsen en wandelen en ontmoedigen het gebruik van de auto. Verder wil Groen Links maximaal meewerken aan het faciliteren van parkeergelegenheid van deelauto’s en gebruik van elektrische auto’s. In de kernen heeft een leefbare openbare ruimte hogere prioriteit dan doorstroming van verkeer.

4. De gemeente moet actief het bezit van een tweede woning gaan bestrijden

Mee eens

We willen dat betaalbare woningen eerlijk worden bewoond en verdeeld. Als het nodig is, willen we -binnen de wettelijke mogelijkheden- woningzoekenden voorrang kunnen geven op woningen die bijzonder schaars zijn. In wijken waar de leefbaarheid aantoonbaar onder druk staat, wil GroenLinks onderzoeken hoe we een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming voor betaalbare én middeldure nieuwbouw koopwoningen kunnen bewerkstelligen.

GroenLinks wil leegstandsbeleid opstellen om kernen leefbaar en vitaal te houden.

5. Er moet meer cameratoezicht komen, ook al gaat dat ten koste van de privacy

Niet mee eens

Dit staat niet in ons programma maar we hebben er wel een uitgesproken mening over. GroenLinks heeft altijd al moeite gehad met cameratoezicht, omdat dit de privacy en vrijheid van mensen raakt. Wanneer veiligheid in het geding is is het een overweging, maar een voorstander van meer toezicht is GroenLinks niet.

6. Zonnepanelen mogen op weilanden worden geplaatst, ook als dat ten koste gaat van landbouwgrond

Mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

GroenLinks vindt dat inwoners en omwonenden samen met initiatiefnemers bepalen waar en hoe zonneweides en windturbines mogen staan. We stimuleren zonne- en windprojecten door burgercollectieven. GroenLinks wil dat:
- 51% van de groene stroom van de gemeente Bergen wordt door burgers, lokale instellingen en bedrijven zelf opgewekt op daken en door participatie in zonneparken of windturbines
- In 2030 is 75% van alle elektriciteit afkomstig uit duurzame bronnen.

7. Bij belangrijke besluiten moet de gemeente een raadgevend referendum organiseren

Helemaal mee eens

GroenLinks wil dat inwoners een duidelijke- en medebepalende stem hebben in wat hun leefomgeving raakt en verandert.

Welk besluit er ook genomen moet worden, GroenLinks vindt dat alle inwoners het recht hebben om mee te doen. En niet alleen mee te denken! Of hun zegje te doen. Wij zijn de samenleving. Wij geven die samen vorm.

8. In plaats van sociale huurwoningen moeten er meer koopwoningen gebouwd worden  

Niet mee eens

Het aandeel sociale huurwoningen staat op 18%. We willen dat op hetzelfde niveau brengen als in andere gemeenten, namelijk 29%. Daarvoor is het nodig om met name sociale huurwoningen te bouwen. Betaalbare koopwoningen willen we wel graag toevoegen als het gaat om kleinschalige lokale initiatieven met een zelfbewoningsplicht. Opkoopbescherming én andere mogelijkheden om deze woningen ook in deze prijsklasse te houden willen we graag onderzoeken.

9. De gemeente moet mensen helpen hun huis te verduurzamen, ook al gaan de lokale belastingen hierdoor omhoog

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

GroenLinks wil dat energietransitie en energiebesparing voor iedereen bereikbaar is. Daarom zetten we in op een goed gevuld duurzaamheidsgemeentefonds, zodat de gemeente veel inwoners een lening kan aanbieden tegen een lage rente en met een lange looptijd voor het isoleren van hun woning, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Voldoende kapitaal is immers een belangrijke eerste voorwaarde.

Niet iedereen weet de weg naar energiebesparende en duurzame maatregelen. Daarvoor zetten we in op keukentafelgesprekken tussen experts en inwoners. Met behulp van praktische adviezen en een financiële doorrekening kunnen inwoners weloverwogen keuzes maken voor betaalbare maatregelen. Geen energie armoede in onze gemeente!

10. In het centrum van Bergen moet een ondergrondse parkeergarage komen

Niet mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

GroenLinks heeft liever grote geconcentreerde openbare parkeerplaatsen langs de randen van de kernen dan versnipperde parkeerplekken in het centrum waarnaar toeristen moeten zoeken. Grote openbare garages en parkeerplaatsen zijn veel effectiever omdat alle plaatsen voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Ze verminderen zoekverkeer en de vrijkomende ruimte in de kernen kan benut worden om de kwaliteit van publieke ruimte te verbeteren en groener te maken.

11. Toerisme in Bergen mag verder toenemen, ook als dit leidt tot meer overlast voor bewoners

Helemaal niet mee eens

Het toerisme in de gemeente moet terug naar kleinschaligheid. De menselijke maat is het uitgangspunt bij nieuwe toeristische projecten. Geen hotels of wellness centra die het landschap domineren maar wel zomerhuis- en kamerverhuur, familiecampings, boerencampings, ecocampings en kleine, groene vakantieparken. De laatste jaren is het luxe segment rijkelijk bediend. Voor de toerist die graag kampeert is het steeds moeilijker om een plaats te vinden en met die trend wil GroenLinks keren.

12. In Bergen moeten meer natuurgebieden komen, ook als dat ten koste gaat van landbouwgrond

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

In de duinzoom, van de Herenweg tot en met de Heereweg, bevindt zich het overloopgebied van duinbos naar polder. Met de toegenomen druk van woningbouw verdwijnen er veel bomen, en staan duinrellen en hagen onder druk. GroenLinks wil dit gebied beter beschermen zodat dit bijzondere overloopgebied behouden blijft en zo mogelijk versterkt wordt. Wij willen ook oude drooggevallen duinrellen weer operationeel maken om zo nieuw leven toe te voegen aan het oppervlaktewater in de binnenduinrand.

Tot slot wil GroenLinks stimuleringsmaatregelen nemen voor boeren zodat weidevogel populaties weer terugkomen in het voorjaar. Als gemeente kunnen we daaraan bijdragen door meer waterrijke gebieden te creëren.

13. Er mag geen belastingverhoging voor ondernemers komen

Niet mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat hierover:

GroenLinks is geen tegenstander van het verhogen van de toeristenbelasting en parkeerkosten mits deze verhogingen een doel hebben. Zoals het verbeteren van voorzieningen in onze dorpen bijvoorbeeld: openbare toiletten die ook voor mindervaliden toegankelijk zijn. Of de extra opbrengsten van parkeergelden gebruiken voor het aanleggen van een transferium en een goede verbinding maken naar de kernen en het strand met het openbaar vervoer.

GroenLinks is geen tegenstander van het verhogen van gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemers , mits deze extra inkomsten ook gebruikt worden voor investeringen die beide groepen ten goede komen, zoals klimaat-maatregelen die ons allen raken of voorzieningen die noodzakelijk zijn te behouden. Ook over lastenverhogingen en bezuinigen willen we graag met inwoners in gesprek. Want eerlijk, duurzaam en groen, dat is GroenLinks natuurlijk.

14. Om wateroverlast te voorkomen mag de gemeente een subsidie geven aan bewoners die hun tegels uit de tuin halen

Mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

Om wateroverlast tegen te gaan willen we met de stichting Steenbreek interactieve programma’s met inwoners opzetten om het bewustzijn voor het belang van vergroening in particuliere tuinen te vergroten. Dit is op 21 december in het Groenbeleidsplan opgenomen dankzij GroenLinks.

Toelichting: Subsidie vinden wij een mooi principe maar ‘in natura’. Dat betekent subsidie in vorm van een boom, plantjes, zaden en nog veel meer, zie gemeente Groningen!

15. Minimaal 50% van de nieuwbouwwoningen moeten sociale huurwoningen zijn   

Helemaal mee eens

Het aandeel sociale huurwoningen willen we minimaal op hetzelfde niveau brengen als in andere gemeenten van Nederland, namelijk 29%. In de gemeente Bergen is het aandeel sociale huurwoningen namelijk slechts 18%. Dat is veel te weinig. We hebben dus heel wat in te halen! En dat betekent dat we veel sociale huurwoningen moeten bouwen. Samen met de woningcorporatie wil GroenLinks hier haar schouders onder zetten. Want we vinden het belangrijk dat de sociale huurwoningen ook duurzaam betaalbaar blijven en eerlijk worden verdeeld.

16. In plaats van preventie moet er meer geld naar een harde aanpak van drugsoverlast

Helemaal niet mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

Alcohol en drugs gebruik en de daarmee gepaarde illegale commerciële activiteiten plus het toenemend bezit van wapens onder jongeren zijn urgente en grote problemen in onze gemeente. Zij verdienen dan ook specifieke en serieuze aandacht.  GroenLinks wil deze problematiek volgens het zeer succesvolle IJslandse model aangaan, waarbij sport en bewegen een belangrijk onderdeel vormt.  Een aantal gemeenten in Nederland heeft met dit model al de eerste bemoedigende resultaten geboekt. Het vraagt de samenwerking van  veel partijen zoals bijv. onderwijs, buurtsport coaches, jongerenwerkers, zorgverzekeraars, zorgkantoren en vertegenwoordigers van ouderraden. GroenLinks wil bewegen en sport niet alleen inzetten in behandel programma’s maar ook als preventie middel. Daarom willen we lidmaatschap van sportclubs gratis maken voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar.   

17. Er moet meer geld komen voor armoedebestrijding, ook als de lokale belastingen daarvoor omhoog moeten

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma zeggen we hierover:

Wij willen niet dat inwoners, die omdat ze zonnepanelen of spouwmuurisolatie niet kunnen betalen de dupe worden van stijgende kosten van fossiele brandstoffen. Geen energie armoede in onze gemeente!

18. De gemeente moet meer geld uittrekken voor openbare werkplekken voor zzp-ers

Niet mee eens

GroenLinks vindt het geen taak voor de (lokale) overheid om werkplekken voor ZZP-ers te initiëren. Echter, wanneer het voortbestaan van maatschappelijk vastgoed zoals een dorpshuis of bibliotheek geholpen is bij het creëren van deze werkplekken, staat GroenLinks hier wel voor open.

19. Er moeten meer woningen gebouwd worden, ook al gaat dat ten koste van het groen binnen de dorpen

Niet mee eens

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks Bergen schrijven we hierover: Waar willen we bouwen? Voor wie en hoe willen we bouwen? En hoe doen we dat met respect en eerbied voor mens en natuur? Naast natuurlijke kwaliteiten als voldoende groen, water, schone lucht en ruimte vindt GroenLinks ook de sociale kwaliteiten van de leefomgeving van groot belang. Meer passende woningen vinden wij belangrijk, maar niet genoeg. Voor GroenLinks is ook de omgeving waarin die woningen staan van belang.

  • Elk ontwerp houdt rekening met bestaande bomen.
  • Daar waar dat de natuur niet schaadt, kan agrarische bebouwing (deels) omgezet worden in Wonen ten behoeve van kleinschalige woonvormen/ of woon-zorg concepten.

Kortom: als we bouwen in de kern hoeft het niet ten koste te gaan van het groen want dat kun je ook weer op een andere manier of plaats toevoegen.

20. De gemeente mag strengere milieuregels hanteren voor boerenbedrijven, dan regels die landelijk gelden

Helemaal mee eens

Wanneer de huidige landelijke regels te kort schieten om mens en natuur te beschermen dan is GroenLinks voor strengere regels, niet alleen voor agrarische bedrijven maar voor alle bedrijven! Met name als het gaat om bedrijven die direct naast een kwetsbaar natuurgebied liggen of als het gaat om grote stallen met vee. GroenLinks is voorstander van het beschermen van mensen, dieren en natuur. Uiteraard erkent GroenLinks het belang van boerenbedrijven en wil graag samen met hen bekijken hoe zij toekomstperspectief kunnen behouden. Ook natuurbeheerders en milieuorganisaties wil GroenLinks bij deze gesprekken betrekken.

21. In de dorpscentra van de gemeente Bergen moet minder ruimte voor de auto komen   

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

GroenLinks heeft liever grote geconcentreerde openbare parkeerplaatsen langs de randen van de kernen dan versnipperde parkeerplekken in het centrum waarnaar toeristen moeten zoeken. Grote openbare garages en parkeerplaatsen zijn veel effectiever omdat alle plaatsen voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Ze verminderen zoekverkeer en de vrijkomende ruimte in de kernen kan benut worden om de kwaliteit van publieke ruimte te verbeteren en groener te maken.

22. De gemeente Bergen moet uit het samenwerkingsverband met meerdere gemeenten (BUCH) stappen

Helemaal niet mee eens

Doordat we onze krachten hebben gebundeld met de overige BUCH gemeenten, kunnen we hier veel doelstellingen behalen. GroenLinks is dan ook een voorstander van deze samenwerking.

23. Alle dorpshuizen moeten open blijven, ook als de lokale belastingen daarvoor moeten worden verhoogd

 Neutraal

GroenLinks is geen tegenstander van het verhogen van gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemers , mits deze extra inkomsten ook gebruikt worden voor investeringen die beide groepen ten goede komen, zoals klimaat-maatregelen die ons allen raken of voorzieningen die noodzakelijk zijn te behouden. Ook over lastenverhogingen en bezuinigen willen we graag met inwoners in gesprek. Want eerlijk, duurzaam en groen, dat is GroenLinks natuurlijk.

24. De gemeente moet meer geld uitgeven aan kunst en cultuur

Helemaal mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat hierover:

In grote lijnen kan de gemeente vier voorzieningen voor kunst en cultuur ondersteunen: openbare voorzieningen zoals bibliotheken en muziekonderwijs, culturele organisaties zoals musea, educatieve instellingen en evenementen zoals festivals en podiumkunsten en door faciliteiten aan individuele kunstenaars te bieden zoals een gericht vestigingsbeleid en een toegankelijk makersloket.

In het verkiezingsprogramma staan de volgende actiepunten:

  • Inzetten op een groter aantal en bredere diversiteit aan kunstenaars
  • Ruimte creëren voor jongere en onafhankelijke kunstenaars. Voorbeelden zijn voormalige scholen en andere gemeentelijk onroerend goed in de diverse dorpskernen van de gemeente
  • Werk maken van een basisinkomen-pilot
  • Steunen van bestaande en nieuwe publiek toegankelijke instellingen en evenementen zodat bewoners en bezoekers meer toegang hebben tot onafhankelijke vormen van kunst
  • Beurzen beschikbaar stellen, of een campagne opzetten voor sponsoring, kunstenaars-in-residentie beurzen.

25. Woningen moeten vooral aan de randen van de dorpen gebouwd worden

Niet mee eens

Nieuwbouwwoningen bouwen we in de kernen, in het buitengebied langs de kernen passen alleen kleinschalige, lokale en sociale initiatieven.

26. De gemeente moet meer gemeentelijke monumenten aanwijzen, ook al krijgen eigenaren dan minder zeggenschap over hun pand

Mee eens

Op 21 december 2021 is dit ter sprake geweest in de gemeenteraadsvergadering waar GroenLinks een amendement heeft ingediend om een beeldbepalend pand een betere bescherming en strenger beeldkwaliteitsregime te geven. Hierin sprak fractielid Froukje de woorden: “Er leeft onder de inwoners van onze gemeente het gevoel dat ons erfgoed, onze karakteristieke huizen, te makkelijk gesloopt worden voor nieuwe huizen en eigenlijk spelen we hierop in met dit amendement"

In het amendement staat in de toelichting: Hoewel het tuinhuis (de bloemenkas) van even grote cultuurhistorische waarde geacht wordt als het karakteristieke hoofdhuis in het rapport Polman (2016), is er in het bestemmingsplan geen ruimte voor dit bijgebouw. Om te voorkomen dat het nieuwe bijgebouw de beeldkwaliteit van het hoofdgebouw zou schaden zet dit amendement in op een strenger beeldkwaliteitsregime dan gebruikelijk en laat het  criterium ‘modern’ als eis vervallen.

27. Meer mensen met een laag inkomen moeten gratis gebruik kunnen maken van sport- en cultuurvoorzieningen

Helemaal mee eens

In onze sterk vergrijsde gemeente Bergen wil GroenLinks meer aandacht voor kwetsbare en vaak alleenstaande ouderen. Doel is om hen meer actief te betrekken bij bestaande organisaties binnen het sociaal domein. Zien bewegen doet bewegen. Bestaande sportclubs moeten dan ook behouden blijven. GroenLinks wil dat bewegen ook in de openbare ruimte gestimuleerd wordt. Bewegen, sporten moet kleinschalig en laagdrempelig gefaciliteerd worden op diverse openbare plekken.

Actiepunten die zijn benoemd:

  • GroenLinks wil lidmaatschap van sportclubs gratis maken voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar.
  • Stimuleren van wandelingen/excursies voor verschillende leeftijdsgroepen; open dagen; evenementen en andere laagdrempelige openbare activiteiten die het rijke culturele verleden van de gemeente onder de aandacht blijven houden.

28. Bij tekorten voor de jeugdzorg kan beter bezuinigd worden op andere gemeentelijke voorzieningen, dan de belastingen te verhogen

 Neutraal

Dit is een ingewikkelde stelling die niet eenvoudig beantwoord kan worden. GroenLinks is er trots op dat onze gemeente – samen in de BUCH- geen financieel limiet nog hebben hoeven stellen bij jeugdzorg. Echter de kosten nemen enorm toe, met daarbij de zorgen over wachtlijsten, gecompliceerde zorgvraag, jongeren in de knel…. Indien dit zo door blijft gaan en er geen grip op de stijgende kosten komt, zullen we wel moeten bezuinigen en belastingen verhogen.  Met de onvoldoende financiële steun vanuit Den Haag om als gemeente je taak goed te doen, zullen we wel moeten! Want goede jeugdzorg voor iedereen is belangrijk.

29. Elke buurt krijgt een buurtraad met budget, ook al gaan de lokale belastingen hierdoor omhoog  

Mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat hierover:

Welk besluit er ook genomen moet worden, GroenLinks vindt dat alle inwoners het recht hebben om mee te doen. En niet alleen mee te denken! Of hun zegje te doen. Wij zijn de samenleving. Wij geven die samen vorm.

GroenLinks wil dat inwoners een duidelijke- en medebepalende stem hebben in wat hun leefomgeving raakt en verandert. Bouwplannen? Ons streven is dat omwonenden en toekomstige bewoners als eerste aan zet zijn en dan pas de gemeenteraad. De eigenaar van de grond kan daarna plannen uitwerken binnen de kaders en randvoorwaarden die door bewoners zijn ontwikkeld en door de raad vastgesteld.

Kortom: buurtbudgetten geven buurten die dit willen meer zeggenschap, buurten die dit willen kunnen ook een buurtraad hiervoor instellen. GroenLinks is hier een voorstander van.

30. De gemeente moet huiseigenaren met een laag inkomen die hun huis verduurzamen een hogere subsidie geven    

Mee eens

In ons verkiezingsprogramma staat:

GroenLinks wil dat energietransitie en energiebesparing voor iedereen bereikbaar is. Daarom zetten we in op een goed gevuld duurzaamheidsgemeentefonds, zodat de gemeente veel inwoners een lening kan aanbieden tegen een lage rente en met een lange looptijd voor het isoleren van hun woning, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Voldoende kapitaal is immers een belangrijke eerste voorwaarde.

Niet iedereen weet de weg naar energiebesparende en duurzame maatregelen. Daarvoor zetten we in op keukentafelgesprekken tussen experts en inwoners. Met behulp van praktische adviezen en een financiële doorrekening kunnen inwoners weloverwogen keuzes maken voor betaalbare maatregelen. Geen energie armoede in onze gemeente!

We willen geen inkomenstoets inrichten voor duurzaamheidssubsidies. Liever willen we oude monumentale of beeldbepalende panden hogere subsidie geven omdat deze woningen lastiger zijn te verduurzamen dan bv een jaren 80 woning.